Tien jaar geleden zat iedereen op Hyves en MySpace. Over tien jaar zal iedereen de giganten van de sociale media, zoals Twitter, Facebook en Youtube, ook verlaten omdat men de censuur en gecentraliseerde macht zat is. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor deze sociale media en zijn er nu al een aantal veelbelovende platformen, die decentraal, bestendig tegen censuur en gebaseerd zijn op blockchain technologie.

De grote sociale media platformen waar iedereen op actief is, beginnen in de problemen te raken. Het is natuurlijk nog maar het begin, maar de tekenen zijn er al. Zo is het aantal verzonden tweets op Twitter sinds 2014 gehalveerd! Het lijkt erop dat mensen steeds bewuster worden van de gevaren van het gebruik van sociale media. In 2015 bleek zelfs uit onderzoek dat veel mensen gelukkiger zijn zonder Facebook. Bovendien wordt het ook steeds duidelijker dat veel sociale media, maar vooral Facebook, bepaalde informatie censureert. Dit is niet alleen het geval in Westerse landen, maar overal ter wereld. Facebook heeft bijvoorbeeld speciaal voor China een instrument gemaakt om bepaalde berichten te censureren. Ook is gebleken dat Facebook bepaalde berichten heeft verwijderd in Thailand, omdat deze ‘ongepast’ waren volgens de Thaise overheid. Het is misschien nog erger dat Facebook nu op wereldschaal informatie censureert met de reden dat het ‘nepnieuws’ is, wat dat ook mag betekenen.

Kortom, het wordt steeds duidelijker dat de grote sociale media niet objectief zijn en een bepaalde agenda nastreven. In reactie zoeken steeds meer mensen naar alternatieven en verschijnen deze ook steeds meer.

Zo is er Steemit, een medium gebaseerd op blockchain technologie. Hierop kan je je eigen blog bijhouden, andere blogs bekijken, discussies voeren met andere gebruikers en je kan zelfs de digitale valuta verdienen door simpelweg actief te zijn op de site!

Een vergelijkbaar platform is Minds.com, waar je zelf kan bloggen en nieuws kan volgen. Dit platform is in het leven geroepen om iedereen de mogelijkheid te geven zijn mening te uiten en zal daarom ook nóóit berichten censureren.

Een alternatief voor Youtube, dat ook steeds meer begint te censureren en alternatieve media niet meer laat financieren door zijn reclameprogramma’s, is BitChute. BitChute is een website waar je video’s kan bekijken en zelf uploaden, net als Youtube. Het verschil is dat deze website niet censureert en het is allemaal gebaseerd op torrent-technologie. Dit betekent dat het uitzenden van jouw video’s niet meer afhankelijk is van het centrale gezag van de website, maar op een decentrale manier online worden gehouden.

Op Weg Naar Vrijheid moedigt iedereen aan over te stappen op alternatieven voor de gekleurde sociale media die ons een bepaald wereldbeeld op te leggen. Om het goede voorbeeld te geven ben ik, Richard, reeds aanwezig op Steemit en Minds.com. Zie ik jullie daar?

VOLG RICHARD OP STEEMIT

VOLG RICHARD OP MINDS.COM

BEZOEK BITCHUTE

Advertenties