Terwijl regeringen komen en gaan, wordt er altijd wel gepraat over ‘verzet’ van verschillende partijen in de samenleving. Sommigen protesteren tegen het kwaad van de dag: Wilders, Monsanto, Trump, enzovoort. Anderen protesteren tegen het verlies van hun cultuur, ‘gelukszoekers’, het sterven van de Natie-Staat en de alsmaar groeiende macht van de Europese Unie. Wat echter altijd hetzelfde blijft, is dat dit zogenaamde verzet maar van korte duur is, gauw sterft en mensen tegen elkaar op zet. Wie herinnert zich de protesten tegen het toetreden tot de EU en het aannemen van de euro? Of Break the System? Of de protesten tegen SOPA en PIPA? Wie heeft het vandaag nog over het Oekraïne-referendum dat genegeerd is door Den Haag? En nu TTIP dood is onder Trump, zien we dat protesteren uiteindelijk totaal geen nut hebben gehad en we stilletjes CETA ingerommeld worden.

Toen Donald Trump recentelijk de verkiezingen won in de Verenigde Staten waren er hevige protesten in reactie hierop. Deze protesten waren opvallend goed georganiseerd en zelfs in Nederland werd er geprotesteerd. Ook werd hier geprotesteerd tegen een mogelijke populistische beweging in de Nederlandse politiek. Echter, deze protesten zijn zo ver weg van de realiteit dat zulk soort verzet geen enkele kans heeft om het lot van Nederland te verbeteren. Of erger, misschien maken ze de toekomst van dit land zelfs slechter.

De ‘Deep State’ – waar de echte macht zit

Volgens Wikipedia is de zogenaamde diepe staat:

“…een politieke situatie in een land wanneer een interne overheidsinstantie (“diepe staat”), zoals het leger en civiele autoriteiten (geheime dienst, politie, administratieve instituties en branches van de overheid), de politieke leiders van het land niet volgen.”

De realiteit is dat in elk land een diepe staat bestaat, in wat voor vorm dan ook. De definitie van Wikipedia vergeet dat de “interne overheidsinstanties” het slachtoffer zijn van welvarende, invloedrijke corporaties die hun de mogelijkheid geeft om daadwerkelijk “de politieke leiders van een land niet te gehoorzamen”, of om ze gewoonweg aan te sturen.

Dit gaat verder dan complottheorieën. Als we bijvoorbeeld kijken naar de VS, zien we dat gelekte e-mails van Wikileaks uit 2008 – een maand voor het verkiezen van Barack Obama als president – onthulden dat CitiBank bankier Michael Froman de overheid een lijst aanleverde met de toekomstige leden van Obama’s kabinet. Dit kabinet was volledig samengesteld voor het geld, wat blijkt uit het feit dat deze bank later 15 miljard dollar ontving tijdens de financiële crisis.

Dit is echter niet de enige groep van invloedrijke mensen die de overheid beïnvloedt. Ook bij de nieuwe regering onder Trump hebben belangrijke lieden van Wall Street het grotendeels voor het zeggen.

Feit is dat er nog veel meer belangrijke, invloedrijke groepen aanwezig zijn op Wall Street en grote denktanks die de Amerikaanse en Europese politiek hevig beïnvloeden.

Deze denktanks zijn fora waarop ongekozen, gesponsorde beleidsmakers nieuw beleid voorleggen en promoten in de naam van hun sponsors. Zij vertegenwoordigen de gezamenlijke interesses van grote multinationals, banken en andere instituties. Deze hebben bovendien vaak connecties met grote media, die ook in contact staan met deze denktanks en zo een spreekbuis voor hen zijn.

Hoewel denktanks niet direct het beleid bepalen in de politiek, belanden hun voorstellen vrijwel altijd in handen van lobbyisten die politici proberen te overtuigen naar hen te luisteren. Men heeft vaak het idee dat lobbyen typisch Amerikaans is, maar als je de ervaringen van Joris Luyendijk leest in zijn verslag ‘Je hebt het niet van mij, maar…’, zul je erachter komen dat Den Haag ook doordrenkt is van de lobbyisten die de interesses van grote multinationals en banken doordrukken. Dit blijkt ook uit het beleid van de Nederlandse politiek, dat de olie-industrie subsidiëert en de ABN Amro nationaliseerde om deze te redden op kosten van de hardwerkende Nederlander.

De diepe staat bestrijden

Nu we ons realiseren dat het niet de politiek is waartegen we ons moeten verzetten, maar de invloedrijke personen erachter, blijkt het dus dat protesten tegen Wilders, Rutte, het Europees Parlement, enzovoort geen zin hebben. De vraag is dus: hoe bestrijden we de Deep State?

Een goede wegwijzer is de Global Fortune 500: een lijst met de 500 grootste corporaties ter wereld. Deze corporaties bevinden zich in allerlei branches, zoals:

 • Grote retail
 • Energie en olie
 • Autoproductie
 • Farmaceutische industrie
 • Agricultuur en verwerkt voedsel
 • Telecom en technologie
 • Grote banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiers
 • Defensie-industrie
 • Grote media

Veel grote corporaties zijn ook aanwezig in de hiervoor genoemde denktanks, als ongekozen beleidsmakers. Het is voor hen mogelijk om zoveel invloed uit te oefenen door hun immense rijkdom en hun monopoliepositie op de dingen die de maatschappij nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Om deze diepe staat echt te bestrijden, is het zaak dat men deze invloed vermindert en weghaalt. Ook al weten veel mensen het niet, het is vandaag zeker mogelijk om dit te bereiken. Sterker nog: de revolutie is nu al begonnen!

Hoe biologische landbouw grote agro-business aan het verslaan is

Hoewel veel mensen geloven dat een een revolutie bestaat uit het vernielen van steden, het verbranden van vlaggen en het vormen van grote, boze menigten om te rellen, is de realiteit dat positieve verandering altijd voort komt uit geduldig, hard werk om zo onjuiste, dominante bolwerken in de maatschappij te vervangen door betere, decentrale en billijke structuren. De beweging tegen grote agro-business is misschien wel het beste voorbeeld hiervan. In plaats van producten te blijven kopen van grote multinationals als Monsanto, Bayer, Dupont en Dow, beginnen steeds meer mensen zelf te tuinieren en op kleine schaal voedsel te verbouwen. Deze beweging bestaat uit een gedecentraliseerd netwerk van producenten, consumenten, mediaplatformen, lokale markten, die allemaal hun steentje bijdragen aan de waarde van hun eigen maatschappij.

Zelf voedsel verbouwen en verhandelen heeft meerdere voordelen. Ten eerste wordt men betrokken in het groeien, kopen en verkopen van producten in de maatschappij. In plaats van bij te dragen aan de nieuwe auto van de CEO van een groot bedrijf, dragen mensen bij aan de behoeften van hun eigen buren. Ten tweede is men ervan verzekerd dat hun voedsel gezond is en niet bespoten met allerlei giftige pesticiden en kunstmest. En ten derde bouwt men aan een gedecentraliseerd netwerk van voedselproductie, waardoor men niet afhankelijk is van grote marktschommelingen en waardoor men veel makkelijker toegang heeft tot voedsel in de directe omgeving.

Naarmate deze beweging groeit, neemt het een steeds groter deel van de markt uit de handen van grote corporaties. Deze corporaties en hun lobbyisten proberen natuurlijk altijd om hun monopoliepositie te beschermen met nieuwe wetten en reguleringen, maar tevergeefs: de mensen die hier belang bij hebben zijn met een miljoen tegen één in de minderheid.

Hoe de rest van de Deep State te bestrijden

Zoals je gemerkt hebt, is het niet nuttig om de vijand direct te bestrijden, maar alternatieven te creëren waardoor de vijand vanzelf buitenspel wordt gezet. Om dit te bereiken op grote schaal en in elke industrie, moeten we op elk gebied kijken hoe we op een decentrale manier zelf een alternatief kunnen bieden.

agorism.jpg

Naarmate de technologie ontwikkelt, zullen meer en meer mensen de mogelijkheid krijgen om direct te concurreren met de grootste en machtigste corporaties op aarde:

 1. Zonne-energie geeft mensen de macht om onafhankelijk te worden van grote energieleveranciers.
 2. Alsmaar verbeterende productietechnologie, zoals 3D printen, laat het toe om op lokaal niveau te produceren en onafhankelijk te worden van megaproducenten als Boeing en General Electric, die ook wapens maken voor de oneindige oorlog in het Midden-Oosten.
 3. Nieuwe technologieën maken het bovendien makkelijker voor gewone mensen om toe te treden op de markt en zelf te ondernemen.
 4. Blockchain technologie en digitale valuta, zoals Bitcoin, maken het ons mogelijk ons eigen financieel systeem te creëren, grote banken te omzeilen en je geld rechtmatig op de goede plek te krijgen (in plaats van dat het via de belasting naar oorlog, subsidies voor megacorporaties, het aflossen van ongevraagde leningen en het bureaucratische, inefficiënte overheidsapparaat gaat).
 5. Het internet heeft het mogelijk gemaakt om zelf je eigen media te maken. Hierdoor is men niet meer afhankelijk van grote, gesponsorde media die de spreekbuis zijn van hun donoren.
 6. En zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om jezelf onafhankelijk te maken van megacorporaties en hun minions in de regering, zoals het creëren van je eigen valuta, het kopen van goud en zilver als betaalmiddel, of het betreden van het grijze en zwarte circuit, bijv. via marktplaats.nl, om buiten de boeken te handelen en niet meer bestolen te worden door de overheid bij elke transactie die je doet.

Het lokaal organiseren van economische activiteit is ook wel bekend als agorisme. Hier zullen we het bij Op Weg Naar Vrijheid later meer over hebben. Meer informatie over agorisme kun je onderaan dit artikel vinden.

Nog steeds niet overtuigd?

Voor degenen die niet overtuigd zijn, stel je het volgende scenario voor:

Uit ontevredenheid gaan veel Nederlanders de straat op om te protesteren tegen megacorporaties en de overheid die naar hun belangen luistert. Tijdens deze protesten, vernielen de demonstranten de steden, vechten ze met politie en terroriseren ze onschuldige voorbijgangers. Aan het einde van de dag is iedereen nog steeds ontevreden en gaat iedereen naar huis zonder iets bereikt te hebben.

Want wanneer ze naar huis gaan, gaan ze gewoon lekker verder met het meedoen aan het systeem waartegen ze protesteren. Ze doen hun boodschappen bij een grote supermarkt en kopen hun voedsel van grote agro-business. Ze betalen met euro’s en houden zo een onrechtvaardig, inefficiënt monopolie op het financiële systeem in stand. Ze schakelen in op Facebook met hun iPhones en rechtvaardigen zo dat hun privéleven wordt verkocht aan Google en overheidsinstanties. Ze kopen kleding uit Bangladesh en betalen zo mee aan slavenarbeid. Moet ik doorgaan?

Vergelijk dat eens met dit scenario:

Nederlanders beginnen met het werken op lokaal niveau, starten kleine bedrijfjes in hun gemeenschap en richten lokale instituties op die de problemen aanpakken die de regering in Den Haag weigert aan te pakken.

In vier tot acht jaar zijn veel gemeenten op de goede weg naar zelfvoorziening, waardoor er geen vraag meer is naar overheidsingrijpen en producten van grote multinationals. De mensen die hun eigen structuren hebben opgebouwd in hun omgeving, hebben volledige zeggenschap over hoe zij hun leven indelen.

En omdat er geen ‘bloedige revolutie’ aan te pas is gekomen, zal de overheid geen weerwoord hebben en zich terugtrekken waar ze niet welkom is. En waar de overheid nog wel nodig is, zullen de mensen zelf kunnen bepalen wat haar functie is binnen hun gemeenschap, zonder invloed van belangengroepen van buitenaf.

Aan het einde van de dag overwint niet het bekende ordo ab chao, maar juist een vreedzame, anarchistische, spontane orde. De overheid zal in balans gebracht worden doordat de burgers hun eigen zeggenschap hebben opgebouwd door op lokaal niveau samen te zijn gekomen. Nederland moet zich nu realiseren dat de politiek geen duurzame oplossing kan bieden voor de meeste problemen waar Nederland nu mee kampt. Elke keer wanneer er protesten zijn, wordt er niet naar de burgers geluisterd en wordt de samenleving alleen maar verder tegen elkaar opgezet. Echte verandering begint bij jezelf en je gemeenschap.

Agora! Anarchy! Action!

AANBEVOLEN WEBSITES EN ARTIKELEN

Meer informatie en gratis e-books over agorisme

Technieken om onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden

AANBEVOLEN VIDEO’S

Freedom Cells

Agorism

The Peer-to-Peer Economy

AANBEVOLEN LITERATUUR

The Urban Farmer van Curtis Stone

The Society of Tomorrow van Gustave de Molinari

The New Libertarian Manifesto van Edward Konkin

Agorist Class Theory van Wally Conger

Come and Take It van Cody Wilson

Vergeet niet: als je een van deze boeken koopt via deze links, help je Op Weg Naar Vrijheid ook!

Advertenties