#4 Tien handboeken die je MOET hebben om zelfvoorzienend te zijn (gratis)

Het komt vaak voor dat mensen afhankelijk zijn geworden van anderen op allerlei gebieden: Heb je je verbrand, ga je naar de eerste hulp; is er wat mis met je auto, breng je hem naar de garage; is je waterleiding kapot, laat je de loodgieter komen, enz. enz. Omdat we vaak de kennis niet hebben om zelf dergelijke zaken op te lossen zijn we overgeleverd aan andermans expertise. Op zich is hier niets mis mee en laat het de economie lekker draaien, maar wat als er plots een schakel in de keten mist? Wat moeten we doen tijdens noodsituaties wanneer er geen vakexperts zijn die hun diensten aanbieden? Of wat te doen als we simpelweg niet genoeg geld hebben om iemands diensten te kopen?

Het internet biedt deels de oplossing. Zoals Donny Miller zei: “In the age of information, ignorance is a choice.” Tegenwoordig is er informatie te vinden op het internet over vrijwel elk onderwerp, zo ook over allerlei vakmanschappen en basisvaardigheden. Deze informatie kan van pas komen om te overleven én te handelen, zoals in de eerste editie van Op Weg Naar Vrijheid – Hoe overleef ik een economische crash? –  werd besproken. In deze editie van Op Weg Naar Vrijheid presenteren we tien handboeken die in noodsituaties van pas zullen komen. Download ze (gratis!), neem ze door en print ze, zodat je ze ook hebt wanneer je geen elektriciteit hebt.

  1. Eerste hulp

Weten hoe je eerste hulp verleent is essentieel. Het kan zelfs je eigen of iemand anders’ leven redden. DOWNLOAD HIER.

  1. Survival Field Manual (Engelstalig)

Wanneer je op jezelf aangewezen bent, moet je een plan hebben. Deze handleiding van het Amerikaanse leger omvat elk aspect van wat je moet kunnen om te overleven in je eentje. DOWNLOAD HIER.

  1. Basisvaardigheden elektra

Vandaag de dag zijn we erg afhankelijk van elektriciteit. Als je hier weinig van af weet, kun je in grote problemen komen wanneer niemand je kan helpen. DOWNLOAD HIER.

  1. Basic Electricity Field Manual (Engelstalig)

Een uitgebreidere handleiding voor de basisvaardigheden van elektra. Deze Engelstalige versie van het Amerikaanse leger is zo geschreven dat elke soldaat het moet kunnen begrijpen. DOWNLOAD HIER.

  1. Manuele houtbewerking

Met deze handleiding heb je meer mogelijkheden om het gebied van houtbewerking. Zo hoef je bijvoorbeeld niet direct een nieuwe kast, bureau, schutting, enz. aan te schaffen als deze nog te repareren valt. DOWNLOAD HIER.

  1. Common Wood and Metal Repair (Engelstalig)

Een uitgebreide handleiding voor de basisvaardigheden van hout én metaalbewerking. Dit handboek is op zo’n manier geschreven door het Amerikaanse leger dat elke soldaat het kan begrijpen. DOWNLOAD HIER.

  1. Carpentry Technical Manual (Engelstalig)

Deze handleiding van het Amerikaanse leger is bedoeld voor het maken van grotere (houten) constructies, zoals huizen. Dit laat jou toe zelf de taken van een timmerman uit te voeren en veel geld te besparen. DOWNLOAD HIER.

  1. Plumbing Technical Manual (Engelstalig)

Neem met deze handleiding de taken van de loodgieter over. Deze handleiding vertelt je bijvoorbeeld hoe je zelf waterleidingen en riolering kunt aanleggen. Wederom is dit handboek zo geschreven dat het begrijpelijk moet zijn voor iedereen. DOWNLOAD HIER.

  1. Welding Theory and Application (Engelstalig)

Weten hoe je last, kan erg van pas komen bij het maken of repareren van metaalconstructies. Door deze handleiding van het Amerikaanse leger kun je dit zelf leren en toepassen, zodat je zelf reparaties kunt doen waar je wilt. DOWNLOAD HIER.

  1. Handboek tuinieren

Weten hoe je je eigen voedsel kweekt kan essentieel zijn in noodsituaties of wanneer je weinig toegang hebt tot voedsel. Deze handleiding van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ja, hier heb jij belasting voor betaald) legt de basisvaardigheden uit van hoe je zelf een klein moestuintje aan kunt leggen, onderhouden en wanneer er gezaaid en geoogst moet worden. DOWNLOAD HIER.

Ook al is het niet te hopen dat we deze informatie binnenkort allemaal nodig zullen hebben, kan het natuurlijk nooit kwaad dat we in ieder geval over deze handboeken beschikken. Vergeet ze dus niet te downloaden en op te slaan, zodat je er ook toegang tot hebt zonder internet. Wil je helemaal zeker zijn dat je toegang hebt tot deze documenten, twijfel dan niet om ze te printen of te leren! Heb je thuis geen printer, ga dan naar de plaatselijke bibliotheek.

Het toepassen van deze handleidingen is op eigen risico. Op Weg Naar Vrijheid verspreidt informatie enkel met informatieve doeleinden.
Advertenties