Hoe overleef ik een economische crash? – een introductie

Tijdens de crisis van 2008 vroegen veel mensen zich af wat ze konden doen om die crisis veilig door te komen zonder hun geld te verliezen. Alhoewel de crisis in Nederland redelijk meeviel zijn andere Europese landen hard getroffen. Kijk bijvoorbeeld naar Griekenland, waar de overheid een torenhoge staatsschuld heeft opgebouwd die onmogelijk af te betalen is. Het resultaat was dat de banken rekeningen bevroren en een limiet stelden aan het opnemen van geld om een toeloop (bank run) te voorkomen. Toch zijn ook veel Nederlanders getroffen op financieel gebied. Toen in 2008 de IJslandse Landsbanki failliet ging, verloren veel Nederlanders in één klap hun spaargeld dat ze op een rekening van Icesave hadden staan.

Wie zich verdiept in hoe het monetaire systeem er vandaag de dag uitziet, realiseert al gauw dat dit systeem niet duurzaam is en dat het een kwestie van tijd is voordat de door centrale banken kunstmatig gecreëerde zeepbellen knappen en de waarde van zogenaamde fiat currencies zoals de euro en de dollar keldert. Dit fenomeen, hyperinflatie, heeft zich al een aantal keren voorgedaan in o.a. Duitsland, Joegoslavië en talloze landen in Latijns-Amerika. Als dit gebeurt, zit er niets anders op dan je geld zo snel mogelijk uitgeven voordat het niets meer waard is.

Wat kan ik doen om mijn verdiensten veilig te stellen en te overleven na een economische crash?

Voordat we deze vraag beantwoorden is het belangrijk om te begrijpen wat ‘geld’ eigenlijk is. Geld is in wezen een goed, net als een huis, een koe of een staaf goud. Het enige verschil tussen geld en andere goederen is dat geld vandaag de dag geen intrinsieke waarde meer heeft. De strookjes papier in onze portemonnee en de cijfers op onze bankrekeningen hebben alleen waarde omdat we het allemaal accepteren als betaalmiddel.

Investeer in goederen met intrinsieke waarde

In het geval van een financiële crisis is het dus belangrijk alternatieve goederen te bezitten die hun waarde op lange termijn behouden (of zelfs meer waard worden!). Een voorbeeld: stel je koopt vandaag een auto voor €5.000 met een verwachte inflatie van 100% voor de komende vijf jaar (je geld wordt dus in vijf jaar twee keer zo weinig waard). Over vijf jaar is de auto die je voor €5.000 hebt gekocht €10.000 waard, terwijl je twee keer zo weinig koopkracht zou hebben als je het geld gewoon op je bankrekening had laten staan. De auto heeft dus zijn waarde gehouden terwijl het geld de helft van zijn waarde heeft verloren. Dit principe is op allerlei soorten goederen toe te passen en vormt een goed alternatief voor degenen die hun verdiensten niet weg willen zien sijpelen op hun bankrekening.

Vorm een gemeenschap

Het is belangrijk dat je niet alleen komt te staan na een economische crash. Ga daarom in je eigen omgeving op zoek naar mensen die samen willen werken. Zo ben je niet op jezelf aangewezen om te overleven en kun je de taken onderling verdelen. Dit betekent niet dat je al je vrienden en familie hoeft te overtuigen dat ze zich moeten voorbereiden op een economische ramp. Het gaat er juist om dat je nieuwe mensen ontmoet met dezelfde interesses – een netwerk opbouwen. Probeer actief te worden in je gemeenschap door bijv. buurtvergaderingen bij te wonen, een gezamenlijke moestuin bij te houden, of door zelf evenementen te organiseren om je buren beter te leren kennen.

Investeer in jezelf

Een van de belangrijkste dingen die je op ieder moment kunt doen is in jezelf investeren. Dit kan op allerlei manieren: Ten eerste is het belangrijk om simpelweg te leren. Leer te onderhandelen of leer een vakmanschap die je kunt ‘ruilen’ voor goederen of diensten met andere mensen. Een economische crisis mag misschien je spaargeld wegnemen, maar de dingen die je hebt geleerd zul je voor de rest van je leven bij je houden. Stel je eens voor hoeveel mensen niet weten hoe ze hun fiets of auto moeten repareren. Weet jij dat wel, dan kun je het gebruiken om te handelen voor iets wat jij juist nodig hebt.

Investeren in jezelf betekent ook je gezondheid verbeteren. Na een economische crash is het misschien niet zeker of je zomaar aan goede medicijnen kunt komen. Probeer daarom gezond te eten, fit te blijven en je conditie op peil te houden, zodat je immuunsysteem sterker wordt en ziektes voorkomen worden.

To be continued!

Deze eerste editie van Op Weg Naar Vrijheid is slechts een introductie op mogelijke oplossingen voor het bevorderen van economische onafhankelijkheid en alternatieven op de status quo. Er is nog een wereld van informatie die we in de loop van 2017 zullen ontdekken in nieuwe edities van de website en we hopen dat jij ons gezelschap houdt op deze reis. We zullen ons niet alleen bezig houden met financiën, maar zullen ook thema’s bespreken als technologie, communicatie, politieke ideologie en zelfs relevante literatuur. Voor nu bedankt voor het lezen en vergeet de blog niet te volgen via email. Delen op social media wordt uiteraard ook zeer op prijs gesteld.

Tot ziens bij de volgende editie van Op Weg Naar Vrijheid!

LEES OOK

  1. Twaalf tips om deze crisis te overleven
  2. Investeren in activa
  3. Solutions for the Economic Collapse (Engelstalig)
Advertenties